понеделник, 29 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Осми ден – Бъдете доволни от това, което имате


Чувството на задоволство и благодарност от това, което вече имаме като собственост, доходи, приятели и социално положение е първата крачка към успеха и справяне с материалната оскъдица. Да видите чашата наполовина пълна вместо наполовина празна, ще ви помогне да разширите кръгозора си за нови начини, по които ефективно да използвате и увеличите материалната база, поверена ви от Бог.

И все пак – усещате ли, че се борите с безпаричие; използвате ли банкови заеми и кредитни карти, които ви изглеждат невъзвръщаеми; рискувате ли душевното си спокойствие, за да направите драстично скъпи покупки, само за да не останете по-назад в очите на преуспелите си приятели – всичко това са знаци, че вие не управлявате финансите си, а те са сложили примка на врата ви и вие ги следвате покорно като техни роби. Човек преди всичко има нужда от уравновесен начин на живот и нито големите придобивки, нито водещото благосъстояние могат да компенсират чувството да свобода и спокойствие, които ще ви съпътстват, когато се движите в рамките на бюджета си.

Знайте, че да си християнин и да се движиш в Божието обещание означава да си свободен от материални зависимости и нужди. Исус казва: „не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото? Погледнете на небесните птици, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират: и пак небесният ви Отец ги храни. Вие не сте ли много по-скъпи от тях? И кой от вас може с грижене да прибави един лакът на ръста си? И за облекло, защо се безпокоите? Разгледайте полските кремове как растат; не се трудят; нито предат; но казвам ви, че нито Соломон с всичката си слава не се е обличал като един от тях. Но ако Бог така облича полската трева, която днес я има, а утре я хвърлят в пещ, не ще ли много повече да облича вас маловерци? И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? (Защото всичко това търсят езичниците), понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави. Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери.” (Матей 6:25-34).

Като споменаваме Соломон, който е бил най-богатият човек на земята по свое време и по всички времена изобщо, ето как той получава богатството си по Божие обещание: „Бог му каза: Понеже ти поиска това нещо [мъдрост], и не поиска за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие, ето, сторих според както си казал; ето, дадох ти мъдро и разумно сърце, така щото преди тебе не е имало подобен на тебе, нито подир тебе ще се издигне подобен на тебе. А при това ти дадох каквото не си поискал - и богатство и слава, така щото между царете не ще има подобен на тебе през всичките ти дни.” (3 Царе 3:11-13).

Същият този Соломон по-късно казва, че след като е имал всичко, каквото един простосмъртен човек може да пожелае, той е разбрал – най-доброто за един човек е нито да има много, защото богатството е тежко бреме и отнема радостта от живота; нито - малко, защото бедността скъсява дните на човешкия живот. Най-доброто според Соломон е човек да се задоволява с това, което притежава като даденост, т.е. един балансиран финансов поток, придружен с добро здраве, мир и радост в живота. Щом най-мъдрият и най-богатият от всички хора на земята го твърди, значи има нещо вярно в това. Най-вероятно това е самата истина.

Остава въпросът – как да се справим с капаните на този лукав свят, който по свой начин ни подлъгва да купуваме, заемаме, доплащаме с лихва или да страдаме, че не можем да си позволим дадено нещо – много просто – дръжте се в рамките на бюджета си. Ако нещата действително са излезли извън контрол – направете си план за всеки месец и вижте къде дължите и къде разхищавате, за да можете отново да влезете във форма и да се ползвате от това, което имате. Помнете – Бог не иска Неговите деца да са длъжници, а да имат достатъчно за себе си, за да могат да помагат и на по-слабите. Започнете ли да владеете финансите си, а не – те вас, то знайте, че вече сте навлезли в период, когато се показвате верни в малкото и ще може да ви се повери повече. Каква по-голяма радост от това. 



1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук на страницата на VictoriaBG Publishing (кликнете на LIKE), за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация

    ОтговорИзтриване