четвъртък, 27 юни 2013 г.

Библейски финансови принципи: Четиринадесети Ден - Продуктивността и вярата в Бога


Връзката между работата и вярата в Бога се разкрива в Светото Писание. Още със създаването на човека, Господ го назначава да се грижи за райската градина и така трудът се узаконява като нещо добро и полезно. Самият Бог в момента също работи, като продължава да твори своето създание - така и ние, които сме по Негов образ и подобие, се свързваме с Духа Му на творчество и грижа за създаденото, в което се състои и цялата работа.

Има зависимост също между продуктивността и печалбата. Ако погледнем за пример живота на Йосиф от Стария Завет, който е бил продаден в робство в Египет - тогавашната супер сила и равняваща се по световно влияние на Съединените Щати днес - то ние ще установим, че условията на труд не винаги са благоприятни за всички хора. Има и много онеправдани, които работят в тежки ситуации и са ниско - ако изобщо, - платени. Такава съдба е имал и Йосиф, но за щастие той се е учил на вяра и посвещение в Бога още от най-ранно детство от баща си Яков. Така и тази вяра в Бог го е направила верен човек със строга морална етика и достойнства на лидер, на когото могат да се възлагат много задачи, които той ще върши превъзходно. При Бога въпроса не е в многобройните качества, които даден човек притежава, а в това дали върши нещата като за Господа. Така и всички чужденци, при които робът Йосиф работи, виждат неговата добра воля и го издигат до длъжността на управител и надзорник на държавните работи.


Изводите са два - човек може и да бъде изпаднал в най-последната яма на работната верига на труда, но тъй като има съзнание за Бог, който бди над него - то самият Бог никога няма да го остави в затрудненото положение, а ще до издигне на най-високи места, за да се прослави името на Бога. Всички трудности са само временни за проба на характера и утвърждаването на ценностите. Дръжте високо вярата си във Бога, особено ако сте чужденци (та дори и да се чувствате такива в собствената си страна) - и бъдете с ясното съзнание, че Господ никога няма да ви остави за дълго време в най-нисшите слоеве, а ще направи така, че и вие да попаднете на по-добро място. Господ е този, Който има силата да промени обстоятелствата и да ви постави в добра светлина пред работодателите ви. "Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим" (Ефесяни 2:10)


Бог иска най-доброто от нас да излезе на яве, за да може Неговата Светлина и мъдрост да се появят на света, който в момента е под влиянието на Сатана. Така че, когато ние вършим земните си дела – или работата си, като се свързваме с Божията сила, ние вече без думи прогласяваме царството на светлината и хората около нас усещат как ние, независимо в каква позиция се намираме, носим нещо в себе си – Божия мир, което на света му липсва. Когато започваме работата си и всеки ден от живота си с молитва към Бога – Той да се всели в нас, за да можем да свършим добре и съвършено работата, която ни предстои – ние ( и околните) ще видим как Господ работи чрез нас – усещаме прилив на сили, весели сме, имаме желание да вършим нещата, вместо да търсим повод да излезем на почивка да пушим, ние се зареждаме от самата работа и имаме достатъчно прилив на енергия да помагаме и на колегите си. Една работа (а и всяка работа) започната с молитва и посвещение на Бога – дори и най-дребната – като например да сготвим нещо вкусно или да боядисаме оградата – винаги ще носи докосването от Бога, и в свършеното ще се вижда нещо необяснимо приятно, хармонично и сложено на място. Това е работата на Светия Дух, който твори в нас.


1 коментар:

  1. Добавете страницата на Издателство ВикторияБГ към вашите харесвани тук във Фейсбук като кликнете LIKE на страницата, мили приятели, за да държим връзка и да ви подкрепяме в търсенето на пътя, истината и живота. Бъдете преизобилно благословени и боговдъхновени това лято.

    ОтговорИзтриване