понеделник, 22 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Втори ден - Каква мъдрост се съдържа в Библията?


Много е изговорено за мъдростта в този живот и Библията не остава по-назад в желанието си да добави към цялото това знание на световно равнище, но Библията явно изразява един постулат, който светът не винаги взема в предвид. „Началото на всяка мъдрост е страха от Бога”. Това може ясно да се разбере във всички книги, които образуват сборника, наречен Библия. Кои – повече, кои – по-малко – всички от тях имат притегателната сила да обострят нашето внимание към това, което е правилно и да го отличават от това, което е противно на Божия план. Неправилното не изключва Божият гняв да запламти и да разтърси този, който систематично прави грешки в живота, но в крайна сметка Библията казва: „Бог наказва тези, които обича.” 

В случай, че сте се опитвали да правите всичко според Божиите стандарти и въпреки това ви връхлетява зло и разруха до степен, че изгубвате всичко и се отчайвате дори за живота си – не се притеснявайте – Библията има отговор и за това. Докъде може да доведе коварството на дявола, който работи систематично срещу човешките синове и дъщери, защото той не иска Божият закон да функционира така както е замислен (както вчера отбелязахме) – да, Библията има многодименсионално обяснение и за това.
В Книгата на Йов вече е разказано за подобно страдание на един абсолютен праведник, който обаче бива набеден пред Бога от дявола, че ще се откаже от Бог, ако житейските му работи или здравето му тръгнат на зле. Господ е суверен и е спокоен, и казва на дявола: „Опитай го, но само живота му недей да вземаш.” Бог има пълна увереност в праведните си служители и тази история показва отново доколко всичко е свързано с принципа: „Господ няма да позволи да понесете повече страдания, отколкото можете да понесете.” Всички страдания са временни изпитания. 


А защо човек може чрез покаяние, докато е жив, до последния си дъх, да се обърне и, дори и да е бил разделен от Бога, да има обещание, че ще се върне при Бога? Хората, като потомци на изхвърлени от рая същества, винаги имат втори шанс да се настроят духовно към Божията промисъл с молитва, покаяние и обръщане към Бога. Библията говори за няколко нива на съществуване и всичко това е много интересно за систематично изследване, защото то носи допълнително духовно разбиране и просветление. 

Отговорът на въпроса: Кои сме ние пред Бога (или в Бога)? е много важен, ако искаме да напреднем в Неговото учение и Неговата мъдрост. Защото „Господ не гледа на лице”, не съди по външни мерки – по това какво и колко са изработели нашите родители, какви добри съграждани или приятели сме ние, а по-скоро – имаме ли почит в сърцата си и страх от Бог. Ако сърцето на човек е обрязано с тази вяра, това вече е ясен знак за Бога, че този човек принадлежи на Него и с него може да се работи за развитието му да се превърне от животворяща душа в жив дух. Голяма е мъдростта на Божието слово във всички аспекти на нашето човешко пребиваване и ние трябва да се свържем с тази мъдрост, ако желаем да видим добри дни на земята и да научим неща, които можем да приложим на практика, за да убедим, че Господ наистина обича хората.

 

1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук на страницата на
    VictoriaBG Publishing (кликнете на LIKE), за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика.
    Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация.

    ОтговорИзтриване