сряда, 24 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Четвърти ден – На кого принадлежат всички земни блага и каква е нашата роля


Всички ние сме свидетели как на земята не липсват ресурси и вярваме, че ако те се разпределят правилно, то не би имало нужда някъде хората да гладуват, докато други живеят в изобилие. Библията казва, че всичко в този свят принадлежи на Бога: всичко сътворено е под Негов надзор, самата земя и териториалното й разпределение – всичко това се определя от Божия Дух и по Божие внушение. Нашата роля тук на земята е да бъдем Божии наместници и да използваме авторитета, с който Бог ни е дарил, за да можем да разпределяме правилно и справедливо богатствата, с които Той се е погрижил да даде на децата си.
Ние знаем, че Бог единствен може да направи от нищото материя – как става това, засега напълно е наясно само Той, а ние се ползваме от благата му – било то храна, облекло, дори въздухът, който дишаме, здравето ни – всичко това е част от Божията промъсил. В Евангелията (Новия Завет) се разказва как с няколко риби и хляба Бог е успял да нахрани множество народ, който се е тълпял да слуша проповедите на Исус. Малко невероятно звучи това за обикновените хора, но като цяло Исус Христос ни демонстрира как оперира всичко в Божието царство – от сърце, пълно с вяра в добротата на Небесния си Отец, Исус благодари, разчупва и раздава, така че хилядите струпали се хора се нахранват и остава храна в излишък. Това значи, че Бог е пълен господар на матиреалните ресурси на земята. Ако имаме вяра и му благодарим, Той ще направи нашите незначителни източници да не свършат, а да има за всички и даже да остане за в бъдеще.

Подобен случай е описан и в Стария Завет, когато Бог е действал на земята чрез наместници пророци. Една вдовица, която имала останало съвсем малко масло (олио), била посетена от пророк Илия, изпратен й от Бога, който знаел за нейното тежко положение. Той видял, че храната при нея е на свършване, а в града и околностите имало глад, и липсвали всякакви хранителни продукти; въпреки това пророкът я посъветвал да вземе колкото може повече съдове и да ги пълни с олиото, останало при нея. Оказало се, че то не само не свършило, но и се преумножавало, докато тя напълнила всички съдове и успяла да продаде останалото.

Явно Бог посещава тези, които са в беда и недоимък. Той се разкрива в качеството си на източник на неизчерпаеми блага, когато вижда, че хората оставят всичко, за да Го слушат и търсят. Той няма да разочарова никого. Важно е тези Негови служители, които вече Го познават, да се оставят да бъдат водени от Светия Дух, за да помогнат с вяра на крайно нуждаещите се като се възвърнат силите им и ресурсите им за живот. 

Но дори и да нямате доброжелатели в лицето на пророци и Божии посредници, знаете, че Исус Христос е вашия посредник на небето, вече възкръснал от мъртвите за вечен живот, и от Него можете да измолите всички свои земни нужди. Той ще ходатайства пред Отца за вас, за да се умножи и малкото, което имате и да не страдате от нищета, а да имате вие самите да раздавате. Слушайте Неговото Слово, бъдете в Неговото присъствие, бъдете постоянно в молитва, и Той ще направи изобилни чудеса за вас в духовно и материално отношение, защото Той е Бог, който създава от нищото за радост на тези, които Го обичат и имат вяра в Него.




Няма коментари:

Публикуване на коментар