петък, 26 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Шести ден – Къде е богатството ви?


В Библията ясно се показва още един принцип – "Където е богатството ви, там е сърцето ви." Исус споделя с учениците си, че най-доброто за тях е да трупат богатства там, където нито молец ги разяжда, нито ръжда ги унищожава. Той често споменава, че е дошъл да оповести Божието царство на хората и казва, че то вече е тук сред тях. Но понеже Божието царство е трудно обяснимо понятие за нас, Той дава различни примери, с които да ни въведе постепенно в познанието за Божието царство – както на небето, тъй и на земята. Казва, че царството е невидимо за този свят – то е в сърцата ни. Значи, ако сърцата ни са чисти, то и ние ще можем да усетим Божието царство. Има едно изискване за това, което Той посочва – „Бъдете святи както Бог е свят.”
Много често към Исус са отправяни упреци, че е прекалено духовен и няма разбиране за този материален свят и обхода с парите. Но Той точно на това се стреми да научи учениците си – да не бъдат роби на материалното, а да са независими и да властват с авторитет над обстоятелствата. Исус предупреждава учениците си да се покоряват на всяка човешка власт, защото тя очевидно е дадена от Бога, за да се грижи за хората. А отделно, неговите апостоли съветват по-новите във вярата да се молят за управниците, защото по този начин ще ги спечелят за Божието царство. В крайна сметка християнското учение съветва всичко да придобиваме с молитва според Божието обещание, че за каквото и да се помолим в името на Исус, да вярваме, че сме го получили, защото по този начин Исус ще прослави името на Отца си, живия Бог.
Дали наистина са оправдани отправените към Исус обвинения, че няма реална престава за това как оперира материалният свят? Много от неговите уж по-мъдри съвременници се опитват да го изпитат като го питат дали е добре да се плащат данъци на държавните институции, като Го обвиняват, че както Исус сам твърдял, е дошъл да установи друго [Божие] царство на земята. Исус много мъдро им отговаря: „Вземете една монета – чии образ виждате на нея?" – пита  ги Той. Те отговарят: „На нашия държавен управник”. „Е – тогава, отдайте, което е негово – на него, а което е Божие – на Бога”. Значи Исус много умело ги учи на тънкостите в различаването на дължимото към този свят и отправянето на поглед към безкрайния Бог, Създателя на всичко видимо и невидимо, който ни обещава вечен живот.


Исус е дошъл на земята да пречупи жилото на смъртта, защото този материален свят е обречен, както и самите хора в него. Той казва: „Аз дойдох да донеса обещание за вечен живот, та всеки, който вярва в Мене, да не погине.” Защо от друга страна е важно за него хората да се настроят за вечен живот и въпреки това да се стремят към акуратност във финансовите си задължения и взаимоотношенията с други хора и институции? Ето защо – Исус иска неговите ученици да са свободни от житейски грижи, да се радват на живота, който им е обещал и да имат този живот в изобилие още сега. Примерите за неправилно стопанисване на финансите в Неговите притчи ясно говорят за неправилни между човешки отношения, а в основата на тях е „сърцето на човека” – личностната му настройка към света, моралната му мотивация и нивото на привързаност към богатство.

В една от притчите Си разказва за млад наследник, който разпилял дяла от богатството на баща си с блудници и изпаднал в крайна нищета, където даже и от храната на свинете не можел да вкуси – толкова голяма било падението му. В друг случай Исус казва на богат наследник, дошъл да търси съвет от Него за това как да влезе в Божието царство – „Продай имота си, раздай го на бедните и ела да ме следваш.” Притежанието или липсата на материални богатства не определят мястото на човек в Божието царство. За Исус е важно да покаже какъв е Духа на живия Бог, който трябва да цари в човека, за да бъде в правилни отношения с Бога още на този свят. Важен е характерът на човека и целите, с които иска да използва богатството си.


1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук на страницата на VictoriaBG Publishing (кликнете на LIKE), за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация

    ОтговорИзтриване