събота, 27 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Седми ден - Затънали ли сте в материализъм?

Нека да се върнем на това, което Исус казва за материализма и алчността в частност. „Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.” (Матей 6:24) И той добавя: „Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото?” (Матей 6:25)

Човек наистина е създаден, за да почита Бог и да се му кланя. Когато от своя страна хората са изгубили връзката си с Бога, те до голяма степен са го забравили, но програмата на обожествяване и на преклонение не е била напълно изтрита от тяхното ДНК. Затова, когато човек не знае кой е източника на живота и от кого можем да почерпим енергия (жива вода), той замества празното място с идоли. Това е в противовес с първата Божия заповед, която Бог лично дава на Мойсей: „Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. Да нямаш други богове освен мене. Не си прави кумир, или каквото да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив” (Изход 20: 2-5).

Е, дори и в подножието на планината, където Бог е давал заповедите си, хората, чакащи Мойсей да се върне със заповедите, обезкуражени от липсата на водител и пророк, си правят идол – телец, излят от злато и го боготворят. Това води до разпалване но Божията ревност.


В днешно време знаем, че Божият гняв няма да пламне над нас отново, защото ние сме помирени с Бог чрез Исус Христос, който бе Бог сам роден като човек, за да даде живота си за нас и да възкръсне пръв от мъртвите, за да победи жилото на смъртта. След възкресението си Исус ни изпраща Светия си Дух на истината да ни води и упътва в Божиите дела, за да израстнем в познанието на Христос и да достигнем отново до Бога за вечен живот. Това е и нашата цел. Но има моменти, когато ние не осъзнаваме това и не забелязваме, че душата ни и вътрешният ни поглед се фокусират в преследване на материални цели – придобиването на вещи, натрупването на спестявания, хубави дрехи, коли, къщи, взаимоотношения, възвишени духовни познания, здравословен начин на живот, себеизява, себереализация и кариеризъм.

Всички тези неща не са лоши сами по себе си, на ако те са самоцел, т.е. погледът и стремежът ни не са отправени към поклонение пред Светия Бог, ние много бързо можем да ги поставим на пиедестала и да сметнем, че са тай-важното, към което се стремим. И така, ние сме си направили кумири без да забележим. Много често или всъщност неизбежно кумирите носят със себе си възгорзяване и желание да владеем ситуацията, а така все повече се отдалечаваме от преклонението пред Бога, който в действителност единствен може да ни помогне да постигнем нашите цели. Ако се въртите в кръг от известно време с нерешени проблеми и срещате все едни и същи трудности, които наглед ви изглеждат лесни за преодоляване, може би е време да прегледате сърцето си и да установите кой седи на трона – кого боготворите.

И помнете, Бог е ревнив – когато Той видя, че Неговият народ Го е забравил и е последвал своя идол, Той направи едно дванайсетдневно пътуване през пустинята да се превърне в 40 годишно странстване, като все осуетяваше плановете им. Знайте, че най-бързия път към целта е да говорите лице в лице с Висшестоящия, от когото зависи всичко – всеки детайл от живота ви, и да го помолите. А Небесният ви Отец знае от какво имате нужда още преди да сте го помолили, но Той обича децата си и иска да има общение с тях и те да гледат към Него, за да почерпят живот в изобилие. "Бъдете по-умни от змиите и незлобливи като гълъбите," казва Исус на учениците си.


1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук на страницата на VictoriaBG Publishing (кликнете на LIKE), за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация

    ОтговорИзтриване