четвъртък, 16 май 2013 г.

Библейски финансови принципи: Десети ден - Ние сме безусловно благословени – какво да правим, когато го осъзнаем

Много често ни се казва, че Господ е на наша страна и Той е подредил всички обстоятелства в наша полза. Библията твърди, че дори и привидно неизгодните ситуации ще принесат полза на тези, които вярват в Бога. Който е бил във вярата от дълго време, се е убедил в правотата на това твърдение. Бог не е Бог на ощетението и онеправдаването, а Бог на изобилната благодат и благословението. Той не само ще запълни всички наши нужди, но ако пребъдваме в Него и Неговото слово – ако се храним ежедневно с Неговата духовна благодат чрез общение със Словото му и чрез молитва – със Светия му Дух, ние ще бъдем утвърдени, както в материално, така и в духовно отношение.

В Библията се говори, че материалната стабилност е израз на нашата душевна стабилност – нагледно показва, че сме хвърлили котва в правилното пристанище и не можем да бъдем повалени от бурите на живота. Отново и отново Исус твърди, че който гради земните си работи върху Неговото Слово в посвещение към Него, се равнява на човек градящ къщата си на твърда основа подобна на скала. Това е в контраст с хората, които не уповават на Него – те са хора градящи върху пясък – в един ден всичко ще изгубят.  А отделно  Апостол Павел в посланията си към новите църкви казва: „Пожелавам ви да благоуспявате, както благоуспяват душите ви.” Значи материалното богатство е израз на една духовна стабилност и вярност към ценностите на Божието Слово. Както знаем, според Библията Бог създаде всичко видимо и невидимо, и следователно Той сам се грижи земните блага да попадат в ръцете на хора, които ще са наясно с Името Му и ще Го прославят. Почитането на Бога гарантира постигането на това постоянно материално благосъстояние, към което всеки човек малко или много се стреми.

Бог е търпелив и многомилостив да ни извади от ямата, да се грижи за нас духовно, да ни възрастява и прави стабилни. Идва все пак момент, когато ние самите осъзнаваме, че чашата ни прелива, както е писано в Псалмите, а Господ ни гледа и проверява дали сме готови да разполагаме правилно с Неговото Богатство, което ни е предоставил - готови ли сме ние от своя страна да помагаме на бедните и нуждаещите се. Това е вече една допълнителна стъпка в утвръждаването на ролята ни като Божии управители и наместници. Ще се посветим ли на даването на милостиня като повдигаме духовно и материално сакатите и наранените. В Стария Завет Господ обещава на еврейския народ  чрез Моисеeвите закони и наредби да затвърди богатството и благоденствието им само ако всеки един разполагащ с имот се погрижи на улиците да няма бездомни и просещи. Това е мерило, че Бог ще позволи на човека да се радва на благодатта си. Той предупреждава: „Ако се отвърнеш от бедните и просещите, знай, че по Моите закони един ден ти сам ще се намериш на тяхно място и ще разбереш какво е да просиш и да не получаваш.” Думите на Бога на правдата са непоклатими. И ние сами виждаме, че хора, които не са градили върху Божието Слово, много лесно могат да се подхлъзнат и да изгубят всичко, а какво остава за децата им.

Бог е благословител не само на отделния човек, но и на неговите потомци до хиляда поколения. Това казва за Него Библията буквално. Значи, ако някой не изпълни поръчението Му за милосърдие и помощ към бедните, това ще засегне бъдещите поколения. Както и в другия случай – показваш ли милост и имаш ли отворено сърце към бедните и нуждаещите се – Бог гарантира, че ще утвърди твоето богатство и ще го умножи не само в настоящето, а и при потомците ти. Но кога можем да решим, че вече имаме достатъчно, за да даваме на другите? Исус казва – от твоята собствена мярка ще ти се премери. На тези, които казват, че нямат, ще им се отнеме и малкото, което имат. А тези, които имат и дават, ще имат още повече. Това е замисълът и тестът на Божието царство за утвърждаване на доброто на земята и в сърцата ни. Пожелаваме ви Неговото царство да се умножи в сърцата ви още този ден. 



1 коментар:

  1. Like-нете нашата страница Издателство ВикторияБГ тук във ФБ, мили приятели, за да държим връзка и да ви поддържаме в търсенето на пътя, истината и живота. Бъдете преизобилно благословени и боговдъхновени това лято.

    ОтговорИзтриване