вторник, 3 юни 2014 г.

Библейски финансови принципи: Ден 17 - Финансовите задължения могат ли да допринесат за нашето благосъстояние?

Всичко е позволено, но не всичко е полезно за тези, които си вземат свободата да следват примерите на света. Това е мъдрост от Библията, по която винаги трябва да се водим. Ние сме отделени от света и се молим да останем святи до края, а не да търсим примери от хора, които не са в Христос, които дори не са чули за Него и никога не са живели в Неговото присъствие. Той казва: "Аз не съм от този свят". И още: "Аз съм от онези, които са горе" (Йоан 8:23). Той знае много добре, че говори на земни хора и идва да оповести Божието царство на нас, "тези, които са долу", "които са от този свят" (Йоан 8:23).

Не бива да се страхуваме да вървим напред в Исус, ако сме отдали живота си на Него, и Той ще ни води до край, и ще ни усъвършенства. "А Бог на всяка благодат, Който ви е призовал в Своята вечна слава чрез Христос Исус, ще ви усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебими" (1 Петрово 5:10). Ние минаваме през трудни моменти на страдание, Бог знае това и е готов да ни помогне по всякакви начини, да ни извади от всяка примка, включително и от примката на греха, дълга, нищетата. Важно е ние в умовете и душите си да сме се посветили на Него и да се държим за Него.

Ние, които сме в Христос, ще стрещаме съпротива в света и ще ни бъдат предлагани клопки и капани от противника на нашите души - да не вземаме сериозно този факт, онзачава да вървим със затворени очи. Ето какво казват светите апостоли, които са ходили в Христа: "Бъдете трезвени, будни. Противникът видяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне" (1 Петрово 5:8). Всичко, което ни обвързва, финансово, физически, умствено, емоционално - това е примка на света, в която ние не трябва да се впримчваме. По думите на Христос, ние сме свободни от света; Той е дошъл да ни освободи, защо тогава е нужно да се впримчваме отново със света, който ни обещава заеми, кредити, финансова помощ на ниска лихва, студентски кредити, жилищни кредити и други подобни?

Няма ли, като пострадаме малко (1 Петрово 5:10), Бог да усъвършенства характерите ни и да изпита нашата вяра, защото апостолът казва: "изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост" (Яков 1:3). Ако финансовите задължения, в които сме изпаднали, са процес на изпитание, то, "смятайте го за голяма радост, братя мои, когато попадате в разни изпитания" (Яков 1:2).

В крайна сметка винаги може да се допитате до Бог дали да се вплетете в примката на едно финансово задължение. Питайте първо Него, дали да поемете този път и дали това е Неговият план за вас - ако не е Неговата воля, го помолете да пи покаже ясно и да затвори тази врата за вас. "Ако на някого от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро, без да укорява, и ще му бъде дадена (Яков 1:5)." И когато питате, преди да се впримчите, вярвайте, че Той ще ви отговори и ще ви даде правилната насока, защото от вас се иска "да проси(те) с вяра, без да се съмнява(те) ни най-малко; защото който се съмнява, прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете" (Яков 1:6).

Пожелаваме ви успех във всички ваши начинания.


1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук като харесате страницата на Издателство ВикторияБГ/ VictoriaBG Publishing, за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация.

    ОтговорИзтриване