сряда, 16 април 2014 г.

Библейски финансови принципи – Ден шестнадесети: Грях и финансови задължения – имат ли те нещо общо?


Темата за финансовите задължения неимоверно нарастна, след като банките с течение на годините започнаха по-фриволно да заробват клиентите си с кредитни дългове. С разпадането на финансовите пазарни отношения през 2008-ма година доста се затрудни връщането им. Най-разпространена тема на дълга и финансовата зависимост изглежда е в американския начин на живот. Не е далече обаче и българската статистика в това отношение, особено когато с лековерие много хора се обърнаха към финансовите институции за парична помощ, за да покрият обикновените разходи по семейни събития като сватбата на собствените деца или довършване на одавна започнати домашни ремонти.
Дали един дълг е изплащаем и кога можем да считаме, че сме преминали в положителен баланс по отношение на прилива и отлива на финансии? Много библейски финансови съветници биха измерили сегашното ви духовно състояние спрямо вашата банкова сметка. Ако сте в минус, значи не само сте преминали природните закони за равновесието, но и значително имате нужда от промяна на ценостната система, която явно ви кара да поглеждате встрани от правия път и да желаете неща, които не са по вашите възможности, а и действително най-вероятно не са ви необходими, за да водите нормален християнски живот. В
Новия Завет се казва ясно: „Не оставайте на никого длъжни в нищо, освен един друг да се обичате, защото който обича другия, изпълнява закона” (Римляни 13:8). Значи, Християнското учение преди всичко ни освобождава от материални въжделения и ни насочва към живот без дългове. Това, което трябва да дължим един на друг е само в сферата на междучовешките отношения и любовта. На други места Божието Слово предупреждава, че финансовите задължения заробват и водят до странични последствия като повишена натовареност, нервност, неувереност, защото сте заложили на бъдещето то да донесе по-благоприятни обстоятелства и вие да изгладите финансовите си дупки. С други думи – вие черпите от бъдещето като крадете от настоящото си спокойствие и се надявате да стане нещо, което обаче много добре знаете, че може в реалния живот да бъде възпрепядствано от много други непредвидени обстоятелства. Така натрупаният финансов дълг ви ограбва мира и ви кара да се чувствате задължени не само да мислите за „днешния ден,” но и да се опитвате да гарантирате, че утре ще сте във форма, за да изплатите дълговете си.
Когато фокусът ни се измести от християнските ценности, ние започваме да търсим удовлетворение от света и да запълваме духовни нужди да бъдем разбрани и щастливи, но не посредством любовта и смирението. Задлъжняваме финансово, когато живеем със заблудата, че определени материални придобивки ще ни спечелят уважението на хората около нас, ще сме приети  сред определен кръг от хора, които вече са придобили същите материални блага и подобни заблуди. Ако човек отрезнее и се запита – нужно ли ми е всичко това, за да бъда щастлив, да чувствам Божието присъствие и напътствие – то обикновено отговорът е – НЕ, съвсем не.

Бог ще запълни всички наши нужди по своето време. Нека първо да търсим Неговото царство и Неговата воля, да се съветваме с Неговото присъствие, а Той никого не би подтикнал да задлъжнее. Даже напротив – Той ще ни покаже най-краткия и ефективния път към целта, ако тя наистина е съобразена с Неговата воля и е добра за нашето благосъстояние. „Аз съм пътя, истината и живота,” казва Исус. „Който дойде при Мене никак няма да ожаднее и никак няма да огладнее”. Тези, които са във финансови задължения – да се молим Бог да ви освободи от тях, да успеете да върнете заемите, да започнете начисто и вече свободни, да вършите всичко според Божията воля.

1 коментар:

  1. Харесайте нашата страница във Фейсбук, за да ви информираме за най-новите ни издания, които може да си поръчате директно онлайн. Страницата ни е Издателство ВикторияБГ - кликнете на ХАРЕСВАМ. Литература за момичета и жени на всякаква възраст.

    ОтговорИзтриване