четвъртък, 25 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Пети ден – Ролята ни на управители


Да разпределяме, да съхраняваме и да умножаваме това, което ни е дадено, е в дъното на учението, което Христос ни завещава - както в духовно, така и в материално отношение. Знаем, че Исус е говорил в проповедите си с притчи. Една от най-известните притчи е тази за талантите – господарят раздал на слугите си по няколко таланта (като при това се има предвид парична единица по онова време) и заминал за известно време. След завръщането си той поискал отчет как са се справили с боравенето с парите – един казал, че бил спечелил двойно от търговия; следващият също бил прибавил към сумата по специфичен за негов начин. Само един от управителите му решил да не рискува и при това скрил парите – той не ги изгубил, но не бил и в състояние да покаже печалба. Господарят му много се разгневил, като го нарекъл мързеливец и му отнел и малкото, което е имал скрито.

Така че, Исус лично заявява колко важен е за Бог правилният обход с парите. Той учи според принципа: Ако сте верни в малкото, ще ви направя управители над много. Принципът е на умножаване и разширяване. Да си верен е качество на Бога, защото Писанието ясно казва: Ако ние сме неверни, Той верен остава. Желаем ли да участваме в Неговата финансова система, трябва да сме верни на принципите на разпореждане със собствеността, която е поставил в ръцете ни, за да развием в себе си определени способности и да се умножи това, което имаме. Колкото по-голямо е стопанисваното от нас предприятие в най-общия смисъл, толкова повече то облагодетелства останалите хора, които са заети да работят в него. Знаем, че Бог се грижи както за периферията (за най-онеправданите), така и за центъра (тези, на които е възложил да ръководят). Но те трябва да знаят на кого са длъжни да дават отчет в крайна сметка за това, което правят. Защото в самия център на всичко стои Бог.

Както вече споменахме, конкретно в Стария и Новия завет има над 2000 стиха, отнасящи се  до финанси и материални притежания. Господ ясно казва, че според Неговия замисъл собствеността е редно да се полага на тези, които са праведни, т.е. действат правилно и Го почитат. Интересно е, че още със създаването на Адам и Ева, Бог им дава ролята на управители над всичко земно. Това е споменато в първата книга на Стария Завет: „И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.” (Битие 1:26-28).

Така че, ако усещате в себе си този прилив на енергия да управлявате и владеете над земните ресурси, примесени с чувството, че сте господари над ситуацията – това не е самозаблуда или знак за пораснало его, а по-скоро – естествен резултат от програмата, която Бог е заложил във вашите предци – първите хора, представени с имената Адам и Ева в Библията.

Ако искаме да научим повече за тези Библейски принципи – как да вземаме правилните решения, когато разполагаме с много или как да увеличим кръга на нашето влияние, когато все още разполагаме с малко, добре е да се обърнем към Божието Слово и да изучим Неговия замисъл. Всеки, който се е докоснал до тези принципи, е убеден, че познаването им помага и това, на което те учат, е живо и дава резултат. Дали ще започнете с притчите на Исус във всяко едно от четирите Евангелия или с Книгата на Йов, Притчи, Псалми, или която и да е книга от Стария Завет, вие ще получите стабилна основа да встъпите в непоклатимите принципи на умножаване на финансите си и правилно използване на това, което имате.




1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук като харесате страницата на Издателство ВикторияБГ/ VictoriaBG Publishing, за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация.

    ОтговорИзтриване