вторник, 23 април 2013 г.

Библейски финансови принципи: Трети ден - Потърси добър съвет от правилните източници



Библията ясно казва, че без съвет човек не може да просперира в живота си. И ни препоръчва да търсим съвет от няколко основни източника, за да можем да се справим със сложните ситуации и предизвикателствата.

Кои са източниците, към които човек, решил да положи твърда и непоклатима основа на всичките си дела, може да се обърне? Отново, да се вземе под внимание, че да се иска Божествен съвет за земни работи никак не е чуждо на хората, които желаят да преуспеят. Но те трябва да се свържат пряко с такива хора, които познават Божията воля, имат здрав разум и житейски опит.

Първият най-добър източник за свързване с Божията воля и благословия е Божието Слово, събрано в Библията. На този етап ви препоръчвам да се сдобиете с православно или друго достоверно издание на Светото Писание и да черпите от него вдъхновение, мъдрост и добър съвет, защото както ви казах преди, то е живо, добро и дава сила, която никой друг не може да надмине. Може да намерите Библии, които да си поръчате онлайн на www.veren.bg или други избрани от вас източници.

Отново, Словото казва за себе си: „Внимавай и слушай всички тия думи, които ти заповядвам, за да бъде добре на тебе и на чадата ти след тебе до века, когато вършиш онова, което е добро и право пред Господа твоя Бог.” (Второзаконие 12:28). То също подчертава, че непрестанното четене на Словото не само ще ни съживи, но и ще гарантира един постоянен прилив на енергия в този, който често (по възможност всеки ден) се обръща към него: „Преписът да се намира при него, и да прочита в него през всичките дни на живота си, за да се научи да се бои от Господа своя Бог, да пази всичките думи на тоя закон и тия повеления да ги върши.” (Второзаконие 17:19).

Други източници за напътствие с правилен съвет са семейството и роднините (на първо място – съпруг и съпруга); свещениците и старейшините (по-старите мъже и жени в църковната организация, които от години имат опит в ходенето в Господните дела); така също и професионални съветници, които са се специализирали в една или друга област. Колкото повече съвети получите по един въпрос, който ви притеснява, толкова по-добре можете да отсеете кое е най-подходящото решение във вашия случай.

Помнете, никога не се опитвайте да решите труден финансов или какъвто и да било житейски въпрос сами. Винаги се съветвайте с правилните хора, източници или професионалисти, но и винаги пресявайте през призмата на Божието Слово и Неговите стандарти, за да се изградите на здрава, непоклатима основа. Всяко едно отваряне на Библията след молитва отговаря на много повече въпроси, отколкото часове прекарани в празнословие с неправилни съветници.

Имайте предвид, че Божието Слово предупреждава да се избягват следните: окултни източници, медиуми, врачки и гледачки, запитвачи на духове, магьосници – те са противни на Господ и всеки, който се обръща към тях със заблудата да се съветва, трябва да знае, че докосването до тях поставя в основата на предприеманото сигурен неуспех. Ето какво казва Господ: „Да се не отнесете към запитвачите на зли духове нито към врачовете; не ги издиряйте та да се осквернявате чрез тях. Аз съм, Господ вашият Бог.” (Левит 19:30-32); „И човек, който се отнесе към запитвачите на зли духове и към врачовете, за да блудствува след тях, против оня човек Аз ще насоча лицето Си и ще го изтребя изсред людете му.” (Левит 20:5-7). Така че ги приемайте за такива каквито са – вредни, излишни и заблуждаващи.
В Христа ние имаме всичко, което ще ни насочи в правилната посока и ще постави в основата на търсения съвет мир, добро здраве и добри преспективи на твърдост и вярност, което само здравият разум на Божието присъствие може да гарантира


1 коментар:

  1. Добавете ни във фейсбук като харесате страницата на Издателство ВикторияБГ/ VictoriaBG Publishing, за да следите всички предстоящи горещи издания - нови книги, насочени най-вече към християнската женска публика. Оставете коментари и посочете на кои теми искате да прочетете повече информация.

    ОтговорИзтриване