понеделник, 18 септември 2017 г.

Молитва според Лука 12 - Лично време в Словото

1) "Боже, спаси ме от кваса на фарисеите, който е лицемерие." (Лука 12:1)
2) "Боже, пази ме от всяко користолюбие, защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му" (Лука 12:15)
За какво се говори в останалите стихове на Лука 12: 2-14?

Лука 12: 2-7 - ГРИЖА. Бог се грижи за всички и знае как да избави хората си; важното е свидетелството за Исус Христос пред всички човеци и инстанции, институции
Лука 12: 8-11 - СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ИСУС. В какво се състои то.

Какво означава за мен призива "Пазете се от кваса на фарисеите"?
Господ днес ме учи да имам пълно доверие в Него, че когато свидетелствам искрено за Него, Той ще се погрижи за всички мои земни нужди. Причините да насърчи учениците си да не бъдат лицемери и да не се захранват от кваса на фарисеите са следните:

("На вас казвам, приятели Мои") - Той ни смята за Свои приятели. Насърчава ни като близки свои хора - тези, които могат да посегнат на телата ни не представляват опасност за нас. Трябва да се притесняваме от тези, които ще имат власт над душите ни, т.е. "бойте се от този, който, след като ви е убил, има власт да хвърля в пъкъла." От него да се боите.

Кой е той? Дали това е Бог? Или лошите сили?

Бог знае съдбата на ефтините врабчета и броя на космите на главата ни. Той е грижовен. Но ние не бива да се боим от привичките на този свят и да спираме да свидетелстваме за Исус.

Ако Исус е в сърцето ни и ако говорим тайно за Него, ще дойде един ден, в който ще Го изявим на всеoслушание. "Няма нищо покрито, което не ще се открие, и тайно, което не ще се узнае. Затова, каквото сте говорили в тъмно, ще се чуе на видело и каквото сте казали на ухо във вътрешните стаи, ще се разгласи от покрива" (Лука 12:2).

Важно е малкото начало и това, което държим в сърцето си, защото то ще порасне един ден - зрънцето ще стане дърво и птиците ще се подслонят на него.  Затова да не се притесняваме, да не поемаме друга произволна насока, водени от страха и най-вече подтискани от страха, а да бъдем верни на Исус, защото Той (както Бог) има власт да бди над душите ни и телата ни, които са много по-ценни от тези на врабчетата.

И в крайна сметка, важно е още сега да предадем душите си на Него за спасение след смъртта, за да не бъдем хвърлени в пъкъла и да не погинем във вечни мъки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар