неделя, 14 юни 2020 г.

Сторми Омартиан - книги за молитвата


Сторми Омартиан е американска писателка, започнала кариерата си като телевизионна звезда - танцьорка и певица, участваща в развлекателни телевизионни програми в Холивуд. Към края на 20-те години от живота си Сторми преминава през духовна трансформация и решава да повери сърцето си на християнската вяра, с което поема по нов, свеж и стабилен път. Омъжена е от над 30 години за Майкъл Омартиан (също като нея преуспял американски музикант, който освен това е от арменски произход) и имат 3 деца. В книгите си Сторми Омартиан разказва случки от живота си и от ежедневието на близките си, които са я приближили към Бог, насърчили са вярата й и са опреснили разбирането й за християнските практики. Фокус в книгите й са молитвата като център на духовния живот на всеки един вярващ, а също така и личната връзка с Бог - да разберем какво Бог е заложил в учението на Исус и какво очаква Той от нас да постигнем. Посланието на Сторми е едно приятелско насърчение, което гласи, че е възможно да отговорим на Божиите очаквания, но ще ни трябва Неговата помощ да достигнем до Неговите стандарти. 

 

Повече за Сторми Омартиан можете да научите на нейната фейсбук страница посветена на българските читатели тук:  

Сторми Омартиан на български език

четвъртък, 27 декември 2018 г.

КАК ДА БЛАГОСЛАВЯМЕ ДРУГИТЕ?


Като християни ние имаме чудесната възможност да научим всички как да благославят следващото поколение. Това е нещо, на което ни учи самото Писание.

Идеята на благословията е да се произнесе благословение за някого. Думата буквално означава да изговориш добри думи. Помислете си колко много лоши неща биват изговаряни за нашите деца, по адрес на учащи се или за собствените ни семейства, бракове и отделни индивиди в живота ни, което ги прави обсипани с лоши думи, защото светът и врагът така действат.

БЛАГОСЛОВИЯТА Е ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОБЯВИТЕ ИСТИНАТА
Тази възможност да изговорите добри думи за някого изпълва умовете и сърцата им с неща, които са истина. Неща, които Бог казва за тях. Така че, когато благославяте деца или взаимно се благославяте едни други, Писанието ни дава някои наставления. Едно от тях е да изговаряме истината.

Често когато благославям дете или приятел или собствения си съпруг, аз изговарям думи от Писанието директно върху тях, защото те са истина. Знаем, че са истината.
Понякога аз изговарям неща, които бих искала да са истина за децата ми, защото искам да ги видя в безопасност и уверени в своята идентичност в Христос. Така че, изговарям добри неща върху тях, за да могат тези неща да ги намерят.


БЛАГОСЛОВИЯТА НЕ Е СЪЩОТО КАТО МОЛИТВАТА
Разликата се състои в това към кого се отправя тя. Например, в молитва аз се обръщам към Бог. „Мили небесни Татко, мили Исусе.“ А в благословията – аз я отправям към вас.
Когато погледнете благословенията в Писанието, ще видите, че те са произнесени във формата на пожелание или дори на молитва: „Да бъде…; Да познаеш…; Да бъдеш благословен…“.

НЯКОЛКО НАСОКИ, КОГАТО БЛАГОСЛАВЯТЕ
     Бъдете себе си.
Някои от насърченията, които давам на хора, заемащи се със задачата да благославят другите, е просто да бъдат себе си. Няма правилен или погрешен начин да благословиш някого, защото това идва от сърцето ви и вие изговаряте истина, която Бог ще използва.

Вие сте просто едно средство, което Той използва. Не е нужно да бъде съвършено или да бъде по един определен начин. Така че – бъдете себе си.

  
           Използвайте подходящо докосване.
Когато благославяте децата си или дори добри приятели, или брачния си партньор, ви съветвам да използвате подходящото докосване. Може да положите ръка на рамото на човека или да държите ръката му, и го гледайте директно в очите.

Гледайте ги в очите.
Помислете си само колко често ние изобщо не поглеждаме в очите хората, които обичаме. Едно дете веднъж ми каза, че родителите я гледали в очите, само когато я наставлявали. Това е ужасно!

Трябва да сме сигурни, че осъществяваме контакт с поглед и ги гледаме директно в очите. И после, ако става въпрос за детето ми, обичам да започвам със следните думи: „Брандън, знаеш, че мама те обича.“ Или: „Яков, баща ти те обича.“


ДУМИТЕ НА БЛАГОСЛОВИЯТА СА МОЩНИ
Когато казваме тези неща на децата си, ние им напомняме колко е добре, че са обичани безусловно всеки ден от родителите си. Представете си само какъв би бил животът, ако вие бяхте чували такива думи от родителите си всеки един ден.

Ако благославяте приятел, можете да кажете: „Шерил, твоят Небесен Баща те обича.“ Ние винаги трябва да ги насочваме към тази бащина фигура.
И после, когато изговаряме истината за тях, можем да кажем: „Знай, че си сигурен в Божията любов, че Той те обича с височината, ширината и дълбочината, които само Исус може да ти даде. И че твоите грехове са били отделени от теб, колкото е далече изтока от запада. Бог има велики планове за теб и ти можеш да си сигурен в твоето спасение."

Това са думи, които носят истина и благословия, и доброта за децата ни, за приятелите ни и за членове на семейството ни.
И благословиите трябва да бъдат щедри всеки ден по всякакъв начин. Не бива да се чакат духовни моменти или подходящи времена, защото всеки момент може да бъде духовен, когато ние се благославяме взаимно с доброта и истина.


Източник: Тру Министри

сряда, 29 август 2018 г.

Молитва за мъжете, които ще се оженят за дъщерите ми



Често се улавям да се моля за 4-ма човека, които никога не съм срещала. По ирония на съдбата тези непознати личности играят важна роля в бъдещето на моето семейство и един ден аз ще им доверя късчета от моето сърце. Аз се моля за бъдещите съпрузи на дъщерите ми, сякаш те са мои синове, защото един ден те ще бъдат.

„Мили Боже, съществува един мъж там някъде, който вероятно аз никога не съм срещала. Той играе на игрището, седи на масата или хвърля камъчета в езерото. Честно казано, нямам представа какво прави, как изглежда живота му (или лицето му) в момента, кое е семейството му или какви стойности му се предават. Но аз се посвещавам на това да го издигна към Теб.

Този млад човек ще се ожени за дъщеря ми един ден …

Докато сълзите ми текат, аз викам към Теб да благословиш, пазиш и ръководиш живота му. Моля се да го обградиш с Твоята любов. Постави хора в живота му, които ще положат основата на Твоята истина, Твоята любов и Твоите стойности. Пази го в безопасност. Пази го в чистота. Направи го Твой.

Даже и сега, аз се моля Ти да подготвиш любов в него за бъдещата му съпруга и да направиш така, че тази любов да ръководи действията му. Направи го чувствителен към Твоя глас. Направи го готов да Те слуша и да търси плана, който Ти имаш за живота му. Научи го да полага живота си за Теб. Един ден да го положи за дъщеря ми и за техните деца. Научи го да води, като Те следва.

Господи, аз се доверявам на Твоя план за техния живот и очаквам с нетърпение тяхното събиране и славата, която то ще донесе на Твоето царство.“

Амин.

~ Авторка: Уинтър Питс
Източник: Клуб31жени

вторник, 17 юли 2018 г.

Библейски финансови принципи: Ден 22 – СЕМЕЙСТВО И ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ



Библията казва, че когато сключат брак пред Бог,  двамата, които досега са били отделни личности, стават едно цяло. Така и от този момент нататък финансовите въпроси на семейството трябва да се решават съвместно, като хората споделят и решават заедно бюджета на семейството. Много са библейските принципи, които съпрузите трябва да споделят, за да бъде стабилно финансовото състояние на семейството им. Ето най-важните от тях, които всеки лично трябва да се ангажира да спазва:


ЧЕСТНОСТ

За Бог е много важно всички части на Христовото тяло да действат честно едни спрямо други, а това важи най-вече за брака: „така и ние, мнозината, сме едно тяло в Христос и всеки от нас сме части, един на друг“ (Римляни 12:5). В брака, както и в църковната общност, хората споделят „хляба си“ с другия, затова не може да си позволи човек да прикрива греховете си, което неминуемо ще доведе до падение на брачния партньор и ще се засегне общото финансово състояние на семейството: „Защото ние, ако и да сме мнозина, сме един хляб, едно тяло, понеже всички в единия хляб участваме“ (1 Коринтяни 10:17). 

Бог изгражда семейството върху основата на честността и откровеността между брачните партньори: „Обходете улиците на Йерусалим и вижте сега, научете се и потърсете по площадите му дали можете да намерите човек – дали има някой, който да постъпва справедливо, да търси честност; и Аз ще простя на този град“ (Йеремия 5:1). Когато една млада брачна двойка се научи да споделя един с друг разходите си и да общува открито какво има намерение да направи с общите финанси, в какво инвестира всеки месец, могат да се избегнат много дългове и неочаквани задължения към кредитори и банки. Всичко е въпрос на съвместно планиране и доверие в честността на другия.


СЪВМЕСТНА МОЛИТВА
Знаем, че когато се обединим заедно с брачния си партньор в молитва, можем да избегнем много планове на врага, който ще се опита с всякакви капани да зароби семейството ни финансово. Исус е казал на учениците си: „Бдете и се молете, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото – немощно“ (Матей 26:41). 

Създадете ли си навика като семейство да се посвещавате на съвместна молитва в определен ден от седмицата, това може да ви даде защита в духовен план, което ще се отрази и на финансовото планиране на семейството ви. Заедно в молитва можете да изказвате пред Бог болезнени въпроси на тема финанси, да се молите за мъдрост как да постъпите при определени финансови предизвикателства и дори да искате помощ от Бог, да ви даде мъдрост как да излезете от финансови затруднения. Молитвата ще ви огради в Божията закрила и ще ви гарантира прибежище в Божието присъствие, което е като яка кула. В Псалми се казва: „Защото Ти ми стана прибежище, яка кула за закрила от неприятеля“ (Псалми 61:3). А още и: „Името Господне е яка кула; праведният прибягва в нея и е поставен на високо“ (Притчи 18:10).

ДА ИЗБЕГНЕМ ИЗКУШЕНИЯТА
Светът винаги ни изкушава да искаме и да вземаме с пълни шепи това, което предлага. Ако единият брачен партньор е дисциплиниран в това отношение и е в състояние да държи финансите на семейството в изправност, като успява успешно да ограничава разходите на семейството според бюджета им – радвайте се. Другият от вас все има какво да научи. Най-важното е добрата комуникация – откритото общуване на тема финансови въпроси. 

Когато някой не е толкова силен в планирането и спазването на семейния бюджет, насърчете го да прочете една-две добри книги на тема финансова отговорност в семейството. Дори самата Библия е пълна с примери за това как финансите на семейството са пряко свързани със следването на Божествените духовни принципи. „А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел“ (1 Тимотей 6:9). „Блажен онзи човек, който устоява на изкушение; защото като бъде одобрен, ще приеме за корона живота, който Господ е обещал на онези, които Го обичат“ (Яков 1:12). Много е важно семейството ви да се води от Божието Слово, което ни учи да се задоволяваме с малкото, което Бог ни е предоставил. Така никога няма да изпаднем в дългове, които биха били причината за раздори или дори развод. „По-добро е малкото със страх от Господа, отколкото много съкровища с безпокойство“ (Притчи 15:16). А Бог може да използва семейството ви за добри дела, въпреки оскъдното ви финансово състояние, ако Той реши да го направи, според принципа: „Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен“ (Лука 16:10).



понеделник, 2 юли 2018 г.

Библейски финансови принципи. Ден 21: Опрощаване на дългове и поръчителство


    

Темата за дългове и опрощаване е заложена още в молитвата, която Исус Христос ни е завещал да казваме всеки ден пред Бог. Когато учениците Му Го питат как трябва да се молят, Исус ги учи да произнасят прочутата молитва „Отче Наш.“ Едни от думите, включени в нея, се отнасят до опрощаване на дългове: „и прости ни дълговете, както и ние простихме на нашите длъжници“ (Матей 6:12). В този живот, свързан с духовни и материални дългове, Исус подготвя почвата за хората да си прощават взаимно, както духовни, морални и етични прегрешения, така и финансови задължения. 

В системата, която Мойсей е завещал на израелския народ, е ясно заложен период от седем години, след изтичането на който дълговете на тези, които са взели от близките си на заем, автоматично се опрощават. „В края на всяка седма година да правиш опрощаване“ (Второзаконие 15:1). Това дава възможност на тези, които по някакъв начин са се заробили с финансови или други задължения, да се почувстват отново свободни и да започнат да изграждат живота си отначало. 

Така Божият народ гарантира личната свобода и равноправие на всеки. 



„А ето правилото за опрощаване: всеки заемодател да опрости заема, който е дал на ближния си; да не го изисква от ближния си или от брат си; защото се провъзгласява опрощаване заради Господа“ (Второзаконие 15:2). 

Бог не казва, че няма да има задлъжнели, но им дава време за размисъл (до седем години обвързаност) и нов старт чрез поправяне на пътищата на сърцето им, за да не бъдат в дългове отново и завинаги.
По-важно за Бог обаче е отношението на тези, които са давали на заем и са в положение на привилегировани спрямо задлъжнелите. Тъй като Господ винаги изпитва сърцата на хората и гледа чистотата на техните мотиви, Той ги предупреждава:


 „Внимавай да не влезе в сърцето ти подла мисъл и да си кажеш: Наближава седмата година, годината на опрощаването; и да погледнеш с лошо око на бедния си брат и да не му дадеш, и той да извика към Господа против теб, и това да ти бъде зачетено за грях“ (Второзаконие 15:9).
  
По същия начин преди появата на Исус се говори за служение на опрощаването на греховете. Йоан Предтеча, братовчедът на Исус Христос, който е подготвял духовно еврейския народ за предстоящото идване на Месията, започва точно с тази тема: 

Йоан дойде, като кръщаваше в пустинята 
и проповядваше кръщение 
на покаяние за опрощаване 
на греховете“ 
(Марк 1:4). 

За приемането на Исус в сърцето си, всеки човек трябва да може да се чувства опростен и да е готов за ново начало. Това са както първоначално финансови, материални принципи за управление на стопанските отношения в израелския народ, така и морални, духовни принципи, при идването на Исус.

Друг принцип, на който Бог ни учи, е да не поръчителстваме за други хора, които искат да вземат назаем, защото в много от случаите тяхната отговорност ще бъде търсена:
 „Който поръчителства за чужд човек, зле ще пострада, а който мрази поръчителството, е в безопасност“ (Притчи 11:15). 
По този начин човек се посвещава при евентуална внезапна промяна на обстоятелствата да покрие дълговете на този, който взема назаем. Така е възможно да бъде въвлечен в чужди проблеми и нечий опит да се измъкне от отговорност. Библията е ясна – не ставайте гарант в такива случаи. Това може да ви коства ненужни усилия и загуба на лично време, което по-добре бихте инвестирали в себе си и в семейството си, вместо да бъдете оставени на добрата воля на чужд човек. 

Още на две места Библията говори за това с неодобрение: 

1) „Вземи дрехата на този, който поръчителства за чужд. Да! Вземи залог от онзи, който поръчителства за чужди хора“ (Притчи 20:16);

2)„Вземи дрехата на този,който поръчителства за чужд. Да! Вземи залог от онзи, който поръчителства за чужда жена“ (Притчи 27:13).  

Виждаме, че Библейските принципи са на основата на доброжелателство, разбиране и милосърдие към ближния, но същевременно не и на лековерие, рискована доверчивост и неуместно посредничество, с което човек да вреди на себе си. Ако можеш, помогни на човек, когато е нужно – опрости дълговете му, но не се нагърбвай ти да изплащаш нечии дългове, защото за това можеш да платиш със собствените си време, усилия и живот. Бъди милостив, не бъди алчен, но внимавай с кого се обвързваш. 
Не бъди от тези, които дават ръка, от тези, които стават поръчители за дългове; ако нямаш с какво да платиш, защо да вземат постелката ти изпод тебе?“ (Притчи 22:26-27).


вторник, 5 декември 2017 г.

Как да отделяме време за Словото заедно с брачния си партньор


Честно казано, ние с Джош (съпруга ми) сигурно сме опитали най-малко осемнайсет различни начина да прекарваме заедно тихо време в Словото през последните две години. Въпреки че е достатъчно трудно човек да намери време сам да прекара няколко минути всеки ден в Божието присъствие, представете си какво означава да добавите и другата си половинка към това начинание, когато всеки от вас си има натоварено ежедневие и безкрайно много задачи за вършене.

И все пак, ние със съпруга ми продължаваме поне да опитваме и да правим усилия в това отношение. Независимо дали все още сте сгодени или сте младоженци, да търсите заедно Божието присъствие е един от най-сигурните начини да се изгради силна основа на връзката ви. Ако все още сте само приятели, решението да прекарвате известно време в Словото като двойка ще задълбочи решимостта ви да живеете в чистота. Ако сте семейни, редовните моменти на четете на Словото заедно ще променят отношението ви един към друг. Не случайно врагът си избира двойки, които да занимава с прекалена заетост и които да разсейва по всякакъв друг начин, за да не могат да седнат и да се помолят заедно.



Ние с Джош не сме постигнали съвършенство в тази област, но открихме някои неща, които дават резултати. Въпреки че през последните три години времето ни беше разпокъсано между различни несъвместими задължения и въпреки че се местихме в три различни града и се опитвахме да балансираме между работата, дома и бебето ни, ние сме живото доказателство, че съвместното Лично време в Словото е възможно, ако човек наистина си постави за цел да се получи. Ето следните четири принципа, които са много прости, но точно тази простота прави всичко това възможно.


ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ

Когато още не бяхме се сгодили, нашето "съвместно Лично време в Словото" се състоеше обикновено преди всяка наша среща. Разбрахме, че да четем заедно Словото и да се молим засилваше гласа на Духа в сърцата ни, когато се чувствахме изкушени да направим компромиси с границите, които си бяхме поставили. Всеки път, когато се намирахме в деликатна ситуация и чистотата ни беше постaвена под заплаха, се оказваше момент, когато не бяхме прекарали време в търсене на Бог заедно. Не бяхме търсили Неговата закрила над сърцата си и умовете си. Дори и когато се срещахме, за да гледаме филми или да ходим на вечеря, ние решихме да поставим на първо място в срещите си молитвеното време.
След като вече бяхме семейни, всъщност стана по-трудно да прекарваме заедно време в Словото. Работехме в две различни смени, пътувахме до работа и често в далечни командировки, така че седмици наред успявахме да се приберем точно, за да се наспим вкъщи. Това беше едиственият момент, в който се виждахме. И тогава разбрахме, че беше по-важно да отделим време за Словото заедно, без да определяме точен час от деня, за да можем да се посветим на това ежедневно.  Вместо да си казваме "Ще се молим в 6 часа всяка сутрин", решихме да определяме ден за ден кога точно е най-подходящият момент.

  В някои дни четяхме и се молехме вечерно време, когато знаехме със сигурност, че и двамата ще сме вкъщи. Друг път ставахме сутринта заедно и четяхме на закуска (този модел се наложи и в момента). Намерете време, което е подходящо и за двама ви.

Струва си да се отбележи, че не е нужно да напомняте на съпруга си за неговата предполагаема "водаческа роля" във връзката ви, за да се посветите на време за среща с Бог. Нужно е да сте отговорни един за друг и да можете да си давате взаимно "отчет". Ако той продължително време отказва да отдели време да търсите Божието присъствие заедно и сте все още във фазата на приятелството, се попитайте, дали не сте се впрегнала с невярващ; ако вече сте семейни, се молете Бог да го промени отвътре и да му даде дух на водачество. Виждала съм как на тази молитва е било отговаряно многократно, когато Джош не беше водачът, който на мен ми се искаше да бъде. Вместо да натяквате, помолете Бог да го мотивира да поеме задълженията си.


ИЗБЕРЕТЕ СИ ОТКЪС ОТ СЛОВОТО

С Джош използваме различни книги и посвещения да ни помагат в търсенето на Неговото присъствие, но все пак предпочитаме да използваме самата Библия. Другите източници ни дават някаква структура, но трябва да се търсят такива, които ви насърчават да четете Словото и да откриете в Него Божията сила и Божието влияние.

Точно сега с Джош четем Новия Завет по структуриран план  всяка сутрин. Редуваме се, когато четем различни откъси и различни преводи на Библията. Това ни помага да погледнем на текста от различна гледна точка и да започнем разговор по темата.

Ако вие едва започвате да се занимавате по този начин, изберете си една малка книга от Новия Завет, например Писмата и я четете на откъси. Не бързайте и не си поставяйте краен срок за прочитане. Може да обсъждате този откъс стих по стих, ако решите. Най-важното е да прекарвате време в Словото заедно, независимо как е структурирано то.


ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ

Моят най-любим метод на изучаване на Библията е СЛОВО, РАЗГЛЕЖДАНЕ, ПРИЛОЖЕНИЕ и МОЛИТВА. Ако сте двойка, която се нуждае от структура, това може да се приложи към всеки откъс, който четете. Той също така ще ви даде основата да задавате въпроси.

В Библията няма такова нещо като "задаване на глупави въпроси". Когато обсъждате откъса, каквито и въпроси да възникнат, можете да си ги запишете и да потърсите отговор в допълнителни източници, когато имате повече време. Най-добре би било да потърсите отговорите заедно! Понякога това отнема много малко време. Само два-три въпроса биха ви помогнали да се замислите по-дълбоко за всеки откъс.

 Важно е да свързвате самия текст със себе си и с партньора си. Ние понякога се изкушаваме просто да прочетем думите и да "се разпишем" със съвместното време в Словото, но това не е целта. За да може Бог да ни промени чрез Словото Си, ние трябва да "пребъдваме в Него". Това не означава, че е задължително да прекарвате по един час на ден в това занимание. Просто се уверете, че дори и през малкото отделено време вашето внимание е било фокусирано върху това, което четете.


ВКЛЮЧЕТЕ И ДЕЦАТА СИ

Дори и все още да нямате деца, имайте предвид, че този навик, да прекарвате време в Словото като двойка, ще бъде добра инвестиция за бъдещето на цялото ви семейство. Ако обаче не ви е възможно да си създадете този навик като двойка, когато имате вече деца, това ще ви се струва десет пъти по-трудно.

Ние с Джош вече сме родители и всяко съвместно Лично време в Словото изисква усилия. Но въпреки това ние се опитваме да моделираме тази практика в живота на двегодишната ни дъщеря Аделина и дори да я включваме в съвместното ни изучаване на Библията. Въпреки че тя изглежда прекалено малка за това, самият факт, че се опитваме да я включим, създава за нея среда на последователност и готовност да учи Словото.

Автор: Филиша Мейзънхаймър, Източник: Филиша Делта Блог

За подходящи източници на български вижте книгите "Силата на съпругата в молитва" и "Силата на родителя в молитва" от Сторми Омартиан.