четвъртък, 27 декември 2018 г.

КАК ДА БЛАГОСЛАВЯМЕ ДРУГИТЕ?


Като християни ние имаме чудесната възможност да научим всички как да благославят следващото поколение. Това е нещо, на което ни учи самото Писание.

Идеята на благословията е да се произнесе благословение за някого. Думата буквално означава да изговориш добри думи. Помислете си колко много лоши неща биват изговаряни за нашите деца, по адрес на учащи се или за собствените ни семейства, бракове и отделни индивиди в живота ни, което ги прави обсипани с лоши думи, защото светът и врагът така действат.

БЛАГОСЛОВИЯТА Е ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОБЯВИТЕ ИСТИНАТА
Тази възможност да изговорите добри думи за някого изпълва умовете и сърцата им с неща, които са истина. Неща, които Бог казва за тях. Така че, когато благославяте деца или взаимно се благославяте едни други, Писанието ни дава някои наставления. Едно от тях е да изговаряме истината.

Често когато благославям дете или приятел или собствения си съпруг, аз изговарям думи от Писанието директно върху тях, защото те са истина. Знаем, че са истината.
Понякога аз изговарям неща, които бих искала да са истина за децата ми, защото искам да ги видя в безопасност и уверени в своята идентичност в Христос. Така че, изговарям добри неща върху тях, за да могат тези неща да ги намерят.


БЛАГОСЛОВИЯТА НЕ Е СЪЩОТО КАТО МОЛИТВАТА
Разликата се състои в това към кого се отправя тя. Например, в молитва аз се обръщам към Бог. „Мили небесни Татко, мили Исусе.“ А в благословията – аз я отправям към вас.
Когато погледнете благословенията в Писанието, ще видите, че те са произнесени във формата на пожелание или дори на молитва: „Да бъде…; Да познаеш…; Да бъдеш благословен…“.

НЯКОЛКО НАСОКИ, КОГАТО БЛАГОСЛАВЯТЕ
     Бъдете себе си.
Някои от насърченията, които давам на хора, заемащи се със задачата да благославят другите, е просто да бъдат себе си. Няма правилен или погрешен начин да благословиш някого, защото това идва от сърцето ви и вие изговаряте истина, която Бог ще използва.

Вие сте просто едно средство, което Той използва. Не е нужно да бъде съвършено или да бъде по един определен начин. Така че – бъдете себе си.

  
           Използвайте подходящо докосване.
Когато благославяте децата си или дори добри приятели, или брачния си партньор, ви съветвам да използвате подходящото докосване. Може да положите ръка на рамото на човека или да държите ръката му, и го гледайте директно в очите.

Гледайте ги в очите.
Помислете си само колко често ние изобщо не поглеждаме в очите хората, които обичаме. Едно дете веднъж ми каза, че родителите я гледали в очите, само когато я наставлявали. Това е ужасно!

Трябва да сме сигурни, че осъществяваме контакт с поглед и ги гледаме директно в очите. И после, ако става въпрос за детето ми, обичам да започвам със следните думи: „Брандън, знаеш, че мама те обича.“ Или: „Яков, баща ти те обича.“


ДУМИТЕ НА БЛАГОСЛОВИЯТА СА МОЩНИ
Когато казваме тези неща на децата си, ние им напомняме колко е добре, че са обичани безусловно всеки ден от родителите си. Представете си само какъв би бил животът, ако вие бяхте чували такива думи от родителите си всеки един ден.

Ако благославяте приятел, можете да кажете: „Шерил, твоят Небесен Баща те обича.“ Ние винаги трябва да ги насочваме към тази бащина фигура.
И после, когато изговаряме истината за тях, можем да кажем: „Знай, че си сигурен в Божията любов, че Той те обича с височината, ширината и дълбочината, които само Исус може да ти даде. И че твоите грехове са били отделени от теб, колкото е далече изтока от запада. Бог има велики планове за теб и ти можеш да си сигурен в твоето спасение."

Това са думи, които носят истина и благословия, и доброта за децата ни, за приятелите ни и за членове на семейството ни.
И благословиите трябва да бъдат щедри всеки ден по всякакъв начин. Не бива да се чакат духовни моменти или подходящи времена, защото всеки момент може да бъде духовен, когато ние се благославяме взаимно с доброта и истина.


Източник: Тру Министри

Няма коментари:

Публикуване на коментар