вторник, 17 юли 2018 г.

Библейски финансови принципи: Ден 22 – СЕМЕЙСТВО И ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ



Библията казва, че когато сключат брак пред Бог,  двамата, които досега са били отделни личности, стават едно цяло. Така и от този момент нататък финансовите въпроси на семейството трябва да се решават съвместно, като хората споделят и решават заедно бюджета на семейството. Много са библейските принципи, които съпрузите трябва да споделят, за да бъде стабилно финансовото състояние на семейството им. Ето най-важните от тях, които всеки лично трябва да се ангажира да спазва:


ЧЕСТНОСТ

За Бог е много важно всички части на Христовото тяло да действат честно едни спрямо други, а това важи най-вече за брака: „така и ние, мнозината, сме едно тяло в Христос и всеки от нас сме части, един на друг“ (Римляни 12:5). В брака, както и в църковната общност, хората споделят „хляба си“ с другия, затова не може да си позволи човек да прикрива греховете си, което неминуемо ще доведе до падение на брачния партньор и ще се засегне общото финансово състояние на семейството: „Защото ние, ако и да сме мнозина, сме един хляб, едно тяло, понеже всички в единия хляб участваме“ (1 Коринтяни 10:17). 

Бог изгражда семейството върху основата на честността и откровеността между брачните партньори: „Обходете улиците на Йерусалим и вижте сега, научете се и потърсете по площадите му дали можете да намерите човек – дали има някой, който да постъпва справедливо, да търси честност; и Аз ще простя на този град“ (Йеремия 5:1). Когато една млада брачна двойка се научи да споделя един с друг разходите си и да общува открито какво има намерение да направи с общите финанси, в какво инвестира всеки месец, могат да се избегнат много дългове и неочаквани задължения към кредитори и банки. Всичко е въпрос на съвместно планиране и доверие в честността на другия.


СЪВМЕСТНА МОЛИТВА
Знаем, че когато се обединим заедно с брачния си партньор в молитва, можем да избегнем много планове на врага, който ще се опита с всякакви капани да зароби семейството ни финансово. Исус е казал на учениците си: „Бдете и се молете, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото – немощно“ (Матей 26:41). 

Създадете ли си навика като семейство да се посвещавате на съвместна молитва в определен ден от седмицата, това може да ви даде защита в духовен план, което ще се отрази и на финансовото планиране на семейството ви. Заедно в молитва можете да изказвате пред Бог болезнени въпроси на тема финанси, да се молите за мъдрост как да постъпите при определени финансови предизвикателства и дори да искате помощ от Бог, да ви даде мъдрост как да излезете от финансови затруднения. Молитвата ще ви огради в Божията закрила и ще ви гарантира прибежище в Божието присъствие, което е като яка кула. В Псалми се казва: „Защото Ти ми стана прибежище, яка кула за закрила от неприятеля“ (Псалми 61:3). А още и: „Името Господне е яка кула; праведният прибягва в нея и е поставен на високо“ (Притчи 18:10).

ДА ИЗБЕГНЕМ ИЗКУШЕНИЯТА
Светът винаги ни изкушава да искаме и да вземаме с пълни шепи това, което предлага. Ако единият брачен партньор е дисциплиниран в това отношение и е в състояние да държи финансите на семейството в изправност, като успява успешно да ограничава разходите на семейството според бюджета им – радвайте се. Другият от вас все има какво да научи. Най-важното е добрата комуникация – откритото общуване на тема финансови въпроси. 

Когато някой не е толкова силен в планирането и спазването на семейния бюджет, насърчете го да прочете една-две добри книги на тема финансова отговорност в семейството. Дори самата Библия е пълна с примери за това как финансите на семейството са пряко свързани със следването на Божествените духовни принципи. „А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел“ (1 Тимотей 6:9). „Блажен онзи човек, който устоява на изкушение; защото като бъде одобрен, ще приеме за корона живота, който Господ е обещал на онези, които Го обичат“ (Яков 1:12). Много е важно семейството ви да се води от Божието Слово, което ни учи да се задоволяваме с малкото, което Бог ни е предоставил. Така никога няма да изпаднем в дългове, които биха били причината за раздори или дори развод. „По-добро е малкото със страх от Господа, отколкото много съкровища с безпокойство“ (Притчи 15:16). А Бог може да използва семейството ви за добри дела, въпреки оскъдното ви финансово състояние, ако Той реши да го направи, според принципа: „Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен“ (Лука 16:10).



Няма коментари:

Публикуване на коментар