понеделник, 13 ноември 2017 г.

Когато търсим Исус да Му се поклоним ЧАСТ 2: Матей 2:1-11 (Лично време в Словото)

     "Мъдреците" (ст. 7), които са пристигнали от Изток в Йерусалим (ст. 1) да търсят "Юдейския цар" (ст. 2), за "да Му се поклонят" (ст. 2), след като изслушват цар Ирод (ст. 9), отново биват поведени от "звездата" (ст. 9), "която вървеше пред тях, докато дойде и спря на мястото, където беше Детето" (ст. 9).
     Тази звезда още от началото на тяхното пътуване ги е водила и е била причината те да знаят за: 1) раждането на Исус (ст.2);
2) да знаят, че Той е Юдейският Цар (ст. 2);
3) да желаят да Му се поклонят (ст. 2).

ЗВЕЗДАТА: ФЕНОМЕН-ВОДИТЕЛ

     Те не са водени (както съвременната църква) от Светия Дух, а от един феномен, който според техните мистериозни науки и вярвания е правдоподобен източник на информация - "звездата" -> откъде е и накъде ги води?:
1) За първи път са я видели "на изток" (ст. 2)
2) С какво се характеризира? -> тя е звездата, която върви "пред тях" (ст. 9)
3) Докъде ги съпровожда? -> идва и спира "на мястото, където беше Детето" (ст. 9).

Нейната функция първоначално е да посочи на мъдреците от Изток къде се намира Детето (ст. 9), Юдейският Цар (ст. 1). Тя дава индикация, че Той вече се е родил. Тоест - индикация за време и място.

ОТНОШЕНИЕТО НА МЪДРЕЦИТЕ КЪМ ЗВЕЗДАТА

Те й имат пълна вяра относно правдоподобността на информацията, която им носи и местоположението, до което ги води:
     1) до Йерусалим (ст.1)
     Тук те питат на всеослушание: "Къде е новороденият Юдейски Цар" (ст. 2). Значи, че те са знаели защо се е появила тази звезда на небосклона: да се възвести раждането на Юдейския Цар. Затова, с малкото информация, с която са разполагали, те решават, че щом става въпрос за Юдейски Цар, значи трябва да го търсят столицата Йерусалим.
     Но тъй като виждат, че подобни твърдения само внасят "смут" в политическия елит на Йерусалим и в тогавашния цар Ирод (ст. 3), те, след обстойно проучване сред местните "главни свещеници и книжници на народа" (ст. 4) разбират, че самият Христос "трябва да се роди" (ст. 4) "във Витлеем" (ст. 5). Значи "мъдреците от Изток" (ст. 1) знаят кога се е родил Христос, но не знаят къде точно е неговото месторождение. А "книжниците" и "главните свещеници"  знаят къде трябва да се роди Христос, защото те познават Светите Писания. Те им отговарят  със съответния цитат:"И ти, Витлееме, земьо Юдова, никак не си най-малък между Юдовите началства, защото от теб ще произлезе Вожд, Който ще бъде пастир на Моя народ Израел" (ст. 6).

     След това става ясно и на мъдреците от Изток, и на самия Ирод (ст. 8), че те трябва да се отправят към Витлеем, за да Му се поклонят, както са дошли според намерението си. Ирод е неприятно алармиран и е нащрек, като ги разпитва какво знаят те за "времето, когато се е явила звездата" (ст. 7).

2) До мястото на раждане на Христос
     Не става ясно дали до този момент звездата ги е водила по пътя им до Йерусалим, но по-скоро не. Звездата е била само предзнаименование за това, че се е родил Юдейският цар. Логично, за да се съобразят с това голямо космическо събитие, те се отправят на поклонение, смятайки, че щом Той е Юдейски Цар, значи трябва да Го търсят в Йерусалим. Отивайки там, те разбират, че търсеният новороден  Христос, според Писанията, е роден във Витлеем (ст. 5). Те тръгват към Витлеем, но изведнъж виждат, че "звездата (същата), която бяха видели на Изток," сега е "пред тях" и ги води, сякаш им показва пътя и мястото, където е родено Детето, защото тя идва и спира "над мястото, където беше детето" (ст. 9).

ЕМОЦИИТЕ НА МЪДРЕЦИТЕ СПРЯМО ЗВЕЗДАТА
      Мъдреците са изпълнени с благоговение, благодат и много радост, когато я виждат и когато тя спира над точното място. Те са се приготвили за срещата с Младенеца предварително със скъпи подаръци за Него. Това придава още по-голямо значение на информацията, която предварително са били получили от звездата още с появата й. 

1) "Като видяха звездата, се зарадваха твърде много" (ст. 10).
2) "Влязоха в къщата, видяха Детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха."
3) "Отвориха съкровищницата си, принесоха Му дарове - злато, ливан, смирна" (ст. 11).

Молитва за пътеводителство: Господи, покажи ми пътя! Нека да дойда и да Ти се поклоня! Ти си известил за Твоето идване на света чрез пророците и чрез мъдреци. Голяма радост е за всеки човек да дойде и да Ти се поклони, защото "Ти си Свещеник според чина Мелхиседехов", Който винаги ще бъде пред Бога да ходатайства за нас. Идването Ти на света чрез раждането на Мария е цяло чудо, увековечено чрез събитията около него. Нека и аз в сърцето си да дойда, както мъдреците от Изток, като разбера, повярвам, последвам, пристигна и Те намеря като Младенец в ръцете на Тази, Която Те е родила по Божия промисъл. Нека в мислите на сърцето си да виждам Божия план чрез Тебе - както за спасение на цялото човечество, така и за мене лично - че ще ме упътваш, кой е най-правилния път да стигна до Тебе; ще ми изпращаш знаци, който са ми предизвестявали за Твоето присъствие. Нека да се доверя и да бъда воден(а). Амин!


Няма коментари:

Публикуване на коментар