петък, 6 октомври 2017 г.

Практически съвети как да четем по-често Библията

Когато бях в колежа, ми се налагаше да чета Библията като задължително четиво. Звучи шокиращо, нали? През първата година прегледах задължителната литература за всички класове и видях, че Библията е включена като такова четиво за всеки един предмет - дори и по математика. Понякога ми се налагаше да чета едно и също евангелие (например това на Матей) два пъти, защото се застъпваше като задължително четиво по два различни предмета едновременно. И това беше само допълнение към други също задължителни текстове. За мен това беше истински шок. Но тогава се замислих - щом като на преподавателите ми им е важно да чета Библията толкова много, то какво ли означава това за Бог? Сигурно за Него а още по-важно.

Ето какво научих през годините:
1. Най-добре е Словото да влезе в сърцето ви, защото Библията е:
- Боговдъхновена - написана е чрез хора, но истинският автор е Бог. Това се отнася също така и за пророците от Стария Завет.
- Учи ни на всичко, което е вярно.
- Учи ни кое е грешно.
- Учи ни как да постъпваме правилно.

(В подкрепа на това вижте 2 Тим. 3:16 и Йоаново 3:16)

Бог използва Библията, за да ни помогне да се подготвим за добрите неща, които идват в Негово име.

- Библията ни помага да разговаряме с Бог през целия ден.
- Дава ни възможност да започнем деня си изпълнени с надежда.
- Кара ни да се чувстваме близо до Бог, дори когато минаваме през трудни моменти.

2. Когато одавна не сте отваряли Библията си, може да се чувствате несигурни. В такива случаи една кратка молитва помага: "Господи, помогни ми да започна да чета Твоето Слово!" Бог обича да отговаря на такива молитви.

3. За насърчение прочетете Псалм 119, който години наред е бил използван при обучението на еврейски момчета, защото представлява еврейската азбука - с всяка буква от нея започва нов пасаж. И във всеки един стих се говори за изучаването на Божието Слово. Не е ли чудесно!

Можете да си принтирате Псалм 119, който ще прикача към тази статия.

4. Благодарете на Бог, че по този начин можете да се чувствате близо до Него. Благодарете Му за Библията. Тя е източник винаги на наше разположение, за да можем да разберем Божията воля.

5. Записвайте в отделен тефтер какво точно сте научили този ден от четенето си на Библията. Много християни го правят и често се радвам да видя снимки, които те качват в инстаграм когато са в момент на четене на Словото. Може също така да си водите записки в по-широките полета на Библията. Бог ни е направил по Свой образ и подобие, но Той също така иска вие да се фокусирате върху Неговата слава, която е описана в Словото Му. Има различни креативни начини да се приближите към Него всеки ден.

6. При среща с приятел(ка) прекарвайте време в четене на Словото, вместо в празни разговори, които след време няма дори да си спомняте. Божието Слово може да ви направи дълбоко впечатление и да се запечата дълбоко в съзнанието ви, когато Го обсъждате с приятели. Дори и това е да собствения ви съпруг.

7. За да е ползата по-голяма от прекараното време в Слотото, изчистете ума си. Освободете се от токсични мисли, настанете се на едно удобно и приятно място. Ако нещо ви притеснява, отделете време да напишете в специално за това отреден дневник какво точно ви тревожи и да се молите, преди да пристъпите към четене и изучаване на Словото. Понякога едното допълва другото и може да ви даде нов поглед върху проблема ви, който преди това сте описали отделно.

8. Намерете си приятел(ка), който ви държи отговорен и на когото редовно давате "отчет" как напредвате в четенето на Библията. Това може допълнително да ви мотивира да сте постоянни в начинанието си. Нека това да бъде вашият свещенник/ пастор или някой, който наистина обича Словото и може да ви помогне да го изучавате.

9. Радвайте се всеки път, когато трябва да отворите Библията, защото това е за ваше добро. Дори и да можете да отделяте време само в леглото преди сън, уверете се, че се чувствате удобно. Вземете чаша чай например. Ако имате малко дете, може би 15 минути са всичко, което можете да отделите, но нека това време да бъде истинско удоволствие за вас.

10. За да сте последователни, изберете някоя книга от Библията и четете по една глава  всеки ден от месеца. Такава книга е Притчи - тя има 31 глави и ще ви е достатъчен точно един месец, за да я прочетете. Това ще ви промени напълно и ще ви зареди с нови сили гарантирано.

11. Може да слушате аудио Библия, когато сте заети с рутинна работа и се опитвате все пак да държите ума си в Словото. Ако едното не пречи на другото, можете да намерите прекрасни версии на Библията в аудио вариант.

12. Записвайте си стихове от Библията. Така по-лесно ще ги наизустите.

13. Не забравяйте да се помолите преди всяко изучаване на Библията: "Боже, дай ми разбиране за Теб. Дай на сърцето ми мекота, за да можеш да ме оформиш според образа на Христос."

14. Четете смело. Бог винаги е с вас, когато приклоните сърцето си към Неговото Слово. Това ще ви се счете за вярност и ще имате нови сили - психически и физически. Ще знаете неща, които светът не може да ви даде по никакъв начин. Словото е уникално и единствено четиво, което няма равно на себе си.

Източник: http://www.christcenteredmama.com/spend-time-in-bible-practical-tips/

Повече по темата можете да научите на сайта Издателство ВикторияБГ. "Харесайте" и нашата фейсбук страница. 

1 коментар: